Voeders Degrave - Staden - T: +32 51 70 10 41
Maria, Joseph en Gerard Degrave kopen een olieslagerij-graanmaalderij op het ‘Stampkot’ te Staden. In eerste instantie beperkt de productie zich tot het slaan en stampen van lijnolie uit vlaszaden. Van het restproduct worden lijnkoeken gemaakt die als veevoeder gebruikt worden. Verder wordt er op het Stampkot ook koren gemalen. Algauw beslissen de drie pioniers om de olieslagerij stop te zetten en de focus volledig op de graanmaalderij te leggen.
Gerard, die ondertussen gehuwd is met Irma Couchez, neemt de leiding van de maalderij over.
Na Gerards vroegtijdig overlijden wordt het bedrijf – na enkele jaren inactiviteit – voortgezet door diens zoon Marc. De eerste jaren is Marc actief als handelaar in voeders. Uiteindelijk beslist hij om zelf over te gaan tot het produceren van hoofdzakelijk varkensvoeder.
Marc stapt in het huwelijk met Anny Wynsberghe. Samen bouwen zij het bedrijf verder uit.
De bouw van de eerste veevoederfabriek met een capaciteit van zes ton per uur is een feit.
De productiecapaciteit wordt verder geoptimaliseerd tot 24 ton per uur.
Voeders Degrave breidt verder uit met de bouw van een nieuwe bulkverlading.
Zoon Jan treedt in de voetsporen van zijn ouders. In 1995 trouwt Jan met Hilde Viaene die ook een actieve rol binnen het bedrijf op zich neemt.
Nieuwe grondstoffensilo’s en een nieuwe productielijn van 50 ton per uur jagen een frisse wind door het bedrijf.
Veevoeders Haghedooren-Verhaeghe’ uit Abele wordt overgenomen. Deze overname creëert nieuwe afzetmogelijkheden in de streek rond Poperinge en in Noord-Frankrijk.
Nieuwe investeringen op vlak van stockage en van het drogen van de grondstoffen betekenen opnieuw een grote meerwaarde voor de kwaliteit en service die het bedrijf biedt.
Voeders Degrave investeert in de optimalisatie van de bulkbelading tot 60 ton per uur en in een aparte lijn voor gemedicineerde voeders.
Het bedrijf kiest andermaal de kaart van de vooruitgang met een nieuw computersturingssysteem en met nieuwe burelen.
De maal-menglijn wordt heringericht met twee nieuwe hamermolens en één zeefmachine. Op die manier beantwoordt Voeders Degrave aan de steeds veranderende marktsituatie binnen de varkenssector.